V Hodicích se o víkendu nebude muset vařit. V sobotu 2. října vyrostou na hodické návsi obrovské stany, pod kterými se uskuteční už pátý ročník tradičních Vepřových hodů.
V loňském roce se na hodech snědlo bezmála dvě a půl tuny zabíjačkových pochoutek, což v přepočtu představovalo kilo vepřových pochoutek na každého návštěvníka. Velký zájem totiž bývá každoročně i o venkovní prodej.
„Už od brzkých ranních hodin chodí lidé s kastrůlky a kupují si zabijačkový oběd na celý víkend. Venkovní prodej má tu výhodu, že si lidé mohou nakoupit, aniž by platili vstupné. Program hodů je celodenní a náročný, takže v Hodicích vlastně ani není čas vařit,“ vysvětluje specifikum hodických hodů jeden z hlavních organizátorů Zdeněk Hink z Moto Klubu Hodice.
Jitrnice, jelita, ovar a škvarky jak na pravé zabijačce
Zabíjačková výroba je na hodických hodech z velké části vlastní a každoročně na ní pracuje několik místních řezníků. Dvě a půl tuny zabijačkových pochoutek představuje přibližně dvacet průměrně velkých prasat a návštěvník si tak ze širokého sortimentu pochoutek může vybírat.
„Rok od roku chodí více návštěvníků a ti jsou samozřejmě náročnější, proto jídelníček neustále vylepšujeme. První ročník před pěti lety navštívilo asi pět set lidí a před rokem jich přišlo už pětkrát tolik. Doufám, že v nastaveném trendu budeme pokračovat i letos,“ přeje si další z organizátorů Petr Pátek. Celá akce probíhá pod vytápěným stanem, takže organizátorům odpadá starost s počasím.
Akce začíná v 9.30 s country kapelou JCS Salavice, pokračuje od dvou dechovou kapelou Vysočinka z Humpolce a o večerní zábavu se postarají rockové kapely Premiér a Ros3s. Na své si tak přijdou všechny věkové skupiny, které se v průběhu celého dne ve stanu pro tisíc lidí postupně vystřídají.
Jídelníček Vepřových hodů v Hodicích
Jitrnice, Jelita, vepřová kolena, tlačenka, ovar – prasečí hlavy, škvarky, zabijačkový guláš, pečená selátka, zabíjačková polévka, vepřový steak, klobásy atd.
Dvacet průměrných prasat se sní o víkendu na hodických hodech
- Podrobnosti